Ziekte van Dupuytren

Heeft u vragen over de ziekte van Dupuytren of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met deze ziekte. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren wordt ook wel ‘Koetsiershand’, ‘Keltische klauw’ of ‘Viking ziekte’ genoemd. Er ontstaat een toename van bindweefsel vlak onder de huid in de handpalm of vingers. Dit zorgt voor onderhuidse strengen en knobbels, waardoor de vingers krom kunnen trekken (zie figuur 1).

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van Dupuytren is nog niet bekend. Omdat veel patiënten een familielid hebben met deze aandoening, kan er sprake zijn van een familiaire aanleg. Dupuytren is niet te genezen, maar de gevolgen ervan zijn vaak goed te behandelen. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en doet zich meestal voor in beide handen. Het komt meer voor in Noord-Europese landen.

 

Wat zijn de klachten?

Dupuytren begint meestal met één of meerdere harde knobbels of intrekkingen onder de huid van de handpalm. De knobbels kunnen vervelend zijn, maar over het algemeen zijn er geen pijnklachten. Na verloop van tijd kunnen er onderhuidse strengen ontstaan met het krom trekken van de vingers tot gevolg. Doordat de vingers niet meer helemaal gestrekt kunnen worden, is de hand niet meer goed te gebruiken. De klachten ontstaan geleidelijk. Het ontstaan van de strengen kan enkele maanden tot jaren duren; dit wisselt sterk van persoon tot persoon. Langdurige kromstand kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende stijfheid en pijn in de vingergewrichten.


Download: Richtlijn Dupuytren (PDF)

Figuur 1 Kromstand van de vinger door de streng


Figuur 2 Operatie, vrijleggen van de streng


Figuur 3 Operatie, verwijderen van de streng