Malletvinger
U heeft vragen over een malletvinger of u overweegt op termijn een ingreep. Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen een malletvinger. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.
Wat is een malletvinger?
Bij een malletvinger kunt u een vingertop niet meer strekken, omdat de pees van het laatste vingerkootje afgescheurd is.
Wat is de oorzaak?
Een malletvinger ontstaat wanneer u met kracht uw vingertop ombuigt, bijvoorbeeld door hard stoten. Dat kan gebeuren bij licht huishoudelijk werk, zoals het opmaken van een bed. Maar vaker gebeurt het tijdens het sporten, bijvoorbeeld wanneer een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt. Door het stoten scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje (bovenste situatie). Soms scheurt ook een kleiner of groter botstukje van dit kootje los (onderste situatie). In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer gestrekt worden. De vinger lijkt dan op een hamertje (in het Engels 'mallet'), daarom is een andere naam voor een malletvinger ook wel hamervinger.
Wat zijn de klachten?
Bij een malletvinger blijft uw vingertopje gebogen als u de vinger strekt. Eerst voelt u er weinig van, maar later kan het pijn gaan doen. Het gewricht aan de vingertop kan wat dikker worden.
Diagnose
Het letsel met daarna de typische gebogen stand van het eindkootje van de vinger dat niet meer actief gestrekt kan worden, is meestal voldoende voor de diagnose. We maken altijd een röntgenfoto om te zien of er ook een stuk van het bot is afgebroken. Het eindkootje kan gezwollen en pijnlijk zijn.