TFCC letsel van de pols

Heeft u vragen over TFCC letsel van de pols of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met een TFCC letsel. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de mogelijke behandelingen en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is TFCC?

TFCC staat voor Triangulaire Fibro Cartilagineuze Complex, oftewel driehoekig kraakbeen complex. Dit zit aan de pinkzijde van de pols en wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd. Het is een stootdemper tussen de ellepijp en de handwortelbeentjes, en stabiliseert het gewricht tussen ellepijp en spaakbeen bij draaibewegingen. Bij een scheur of beschadiging in het TFCC kunt u klachten krijgen aan de pinkzijde van de pols.

 

Wat is de oorzaak?

Vanaf het 20ste levensjaar slijt het TFCC in meer of mindere mate geleidelijk. Veel mensen hebben hier echter geen klachten van. De meeste acute letsels aan het TFCC ontstaan door een val op de uitgestrekte hand waarbij een flinke kracht op de over-strekte en uitgedraaide pols inwerkt. Dit is vaak het geval bij een val of bij sporten als turnen, voetballen of boksen.  Soms zorgt een relatief lange ellepijp ten opzichte van het spaakbeen dat het TFCC dunner is en de ellepijp harder tegen het TFCC drukt.

 

Wat zijn de klachten?

Door de scheur of beschadiging in het TFCC heeft u een pijnlijk gevoel in uw pols aan de kant van uw pink, vooral bij krachtige draaibewegingen, zoals het openen van flessen of bij schroevendraaien. Ook het tillen van zware dingen of opdrukken uit een stoel kan pijn veroorzaken.

 

Diagnose

Allereerst onderzoek ik uw pols nauwkeurig. Soms is het gebied rond het kopje van de ellepijp wat gezwollen. Ik laat u enkele bewegingen doen om te bepalen welke bewegingen pijnlijk zijn en welke niet, verder zal ik uw pols onderzoeken op stevigheid tussen het spaakbeen en de ellepijp. Ik zal vrijwel altijd röntgenfoto’s maken. Een röntgenfoto kan niet het TFCC zichtbaar maken omdat het TFCC niet kalkhoudend is. Het kan wel uitsluitsel geven of sprake is van een te lange ellepijp of een (oude) breuk in het spaakbeen waardoor het TFCC beschadigd kan zijn. Een MRI kan soms van aanvullende waarde zijn. Maar de beste beoordeling om de omvang van de schade aan het TFCC vast te stellen is een kijkoperatie.