Actinische keratose
Wat is actinische keratose?
Actinische keratose is een klein, ruw aanvoelend plekje op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, is op die plek dikker, daarom voelt het ruw aan. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Wat is de oorzaak van actinische keratose?
De verdikking van de hoornlaag ontstaat doordat de huidcellen beschadigd zijn door jarenlange blootstelling aan teveel zon en daarom niet normaal kunnen uitgroeien. Actinische keratosen ontstaan daarom met name op de aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, vooral in het gezicht en op de handruggen. Bescherming tegen overmatig zonlicht (ook zonnebanken!) is daarom van groot belang. Actinische keratose komt vaak voor bij mensen ouder dan 40 jaar, vooral bij mensen met een licht huidtype die veel aan zon zijn blootgesteld.
Diagnose
Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden. Bij twijfel over de diagnose, of als de afwijking onrustig is (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van roodheid, niet genezende wondjes, overmatige hoornvorming, of groter worden van het plekje), kan er door middel van het nemen van een klein huidmonster (biopt) nader onderzoek worden gedaan, om de diagnose met meer zekerheid te kunnen stellen.