EIP naar EPL transpositie

Heeft u vragen over een EIP naar EPL transpositie? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek voer ik geregeld een dergelijke operatie uit. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een EIP naar EPL transpositie?

Een EIP naar EPL transpositie is een operatie waarbij een pees van de wijsvinger verplaatst wordt naar de duim. EPL staat voor Extensor Pollicis Longus, de lange pees waarmee het topje van de duim gestrekt wordt. Als deze pees kapotgaat en niet meer goed te herstellen is, kan de strekpees van de wijsvinger, de Extensor Indices Proprius (EIP), verplaatst worden naar de duim. Zo'n operatie noemen we een ‘transpositie’. De duim kan dan weer goed gestrekt worden. Het verleggen van de EPL naar de duim heeft geen invloed op het strekken van de wijsvinger. De wijsvinger heeft namelijk een extra strekpees, en daarom kan de EIP makkelijk gebruikt worden om de verloren functie van een kapotte EPL-pees over te nemen. 

 

Wat zijn de klachten bij een kapotte strekpees van de duim?

Als uw EPL-pees kapot is, kunt u de duim, en dan met name het topje, niet meer goed strekken. U kunt bijvoorbeeld een kopje niet met de duim omvatten. De rug- en duimzijde van de pols kunnen wat pijnlijk en gezwollen zijn. 

 

Wat is de oorzaak van een kapotte EPL-pees?

De EPL-pees kan kapotgaan na een breuk van de pols of een ontstekingsreactie van de pees of het gewricht. Omdat een kapotte pees snel achteruitgaat, is een eenvoudig herstel - de uiteinden weer aan elkaar zetten - vaak niet meer mogelijk. 

 

Diagnose

Samen bespreken we uw klachten en ik zal uw duim en hand zorgvuldig onderzoeken. Een eenvoudige test is om uw hand plat op tafel te leggen. Als de EPL-pees kapot is, zult u niet goed alleen uw duim van tafel kunnen optillen. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.