Artrose vinger

Heeft u vragen over een artrose vinger of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik geregeld mensen met een artrose vinger. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is vinger artrose?

Net als de meeste andere gewrichten in het lichaam, zijn de botuiteinden van de vingergewrichten bedekt met een laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat beide botdelen soepel en pijnvrij langs elkaar kunnen glijden. Bij artrose in de vinger slijt dit kraakbeenlaagje, en wordt het gladde kraakbeenoppervlak ruw en onregelmatig. Het gewricht kan daardoor moeilijker bewegen en wordt pijnlijk. 

 

We bespreken hier drie gewrichten in de vinger waar artrose kan voorkomen: de DIP gewrichten aan het eind van de vinger, de PIP gewrichten halverwege de vinger en de MCP gewrichten aan de basis van de vingers, die de knokkels van de hand vormen.

 

DIP gewricht

Artrose in de eindgewrichten (DIP = Distale Inter Phalangeale) van de vingers komt veel voor. De gewrichten kunnen verdikt raken, dit heten noduli van Heberden. Vaak ontstaat er stijfheid in het gewricht en kan pijn ontstaan. 

 

PIP gewricht

Artrose in het Proximale Inter Phalangeale (PIP) gewricht van de vingers komt ook regelmatig voor. Vanaf de vingertop is dat het tweede gewricht, net onder het midden van de vingers. Het PIP gewricht speelt een grote rol in de grijpfunctie. Stijfheid en/of pijn in deze gewrichten geven doorgaans veel hinder en beperkingen. Door de artrose ontstaan er verdikkingen van deze gewrichten, dit heten noduli van Bouchard. 

 

MCP gewricht

Het Meta Carpo Phalangeaal (MCP) gewricht is het kogelgewricht aan de basis van de vingers. Dit gewricht is de scharnier tussen de middenhandsbeentjes en het vingerkootje aan de basis. De MCP-gewrichten van de vingers spelen een belangrijke rol bij grijpen, knijpen en het vasthouden van voorwerpen.

 

Wat is de oorzaak van artrose in de vinger?

Slijtage van het kraakbeen is een natuurlijk proces bij het ouder worden. Slijtage is dan ook de meest voorkomende oorzaak van artrose. Doordat het kraakbeen slijt en dus steeds dunner wordt, ontstaat er op een gegeven moment bot op bot contact en dat veroorzaakt uiteindelijk pijn en stijfheid. Langdurige overbelasting van een gewricht kan dit proces versnellen. 

 

Naast dit proces van ouder worden, kan slijtage ofwel artrose ook ontstaan door een breuk in het gewricht. Het kraakbeen raakt dan door de botbreuk beschadigd, waardoor je versnelde artrose in het gewricht kan krijgen.  

Een andere oorzaak van slijtage/artrose kan een auto-immuunziekte zijn, zoals bijvoorbeeld reuma. Hierbij ziet het immuunsysteem de kraakbeencellen als lichaamsvreemd, waardoor ze aangevallen en beschadigd worden.

 

Wat zijn de klachten bij een artrose vinger?

Bij beginnende slijtage van het DIP, PIP of MCP gewricht staan pijnklachten op de voorgrond. Als de slijtage verergert, ontstaat stijfheid van de gewrichten. Ook kan het gewricht opzwellen. Dit komt doordat de botdelen van het gewricht niet meer beschermd zijn met kraakbeen, en het bot tegen het andere bot aan schuurt. Dit geeft dan een lokale irritatie of ontstekingsreactie, met zwelling van het gewricht tot gevolg. Ook kunnen de gewrichten gaan vervormen en kunnen verdikkingen of harde botuitsteeksels ontstaan. Bij het DIP gewricht heten deze uitsteeksels noduli van Heberden, bij het PIP gewricht noduli van Bouchard. Misvorming van het MCP gewricht door artrose komt minder vaak voor.

 

Diagnose

De diagnose is vaak eenvoudig te stellen. Bij het eerste gesprek zal ik u vragen over de pijn en stijfheid die u ervaart als u de aangetaste vinger probeert te bewegen. Tijdens een lichamelijk onderzoek let ik op zwellingen en verdikkingen van de gewrichten. Aanvullend laat ik meestal een röntgenfoto maken om de diagnose te bevestigen en de mate van artrose goed te beoordelen.