Ziekte van Kienböck
Heeft u vragen over de ziekte van Kienböck of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik regelmatig mensen met deze aandoening. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.
Wat is de ziekte van Kienböck?
Het polsgewricht bestaat uit acht kleine botjes die met bandjes (ligamenten) met elkaar verbonden zijn. Bij de ziekte van Kienböck is een van die botjes, het maanvormig botje, verzwakt waardoor het inzakt. Hierdoor verschuiven ook de andere polsbotjes ten opzichte van elkaar en kunnen niet meer goed bewegen. Het polsgewricht wordt pijnlijk en minder beweeglijk.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak is een probleem in de bloedtoevoer naar het maanvormige botje. Hoe dit precies komt, is nog onduidelijk, maar het zou kunnen dat het probleem in de bloedtoevoer ontstaat als op dit maanvormige botje teveel druk staat. Zo komt deze aandoening vaker voor bij mensen die in verhouding een kortere ellepijp hebben ten opzichte van het spaakbeen, dit zorgt namelijk voor meer druk op het maanvormige botje. Doordat de bloedtoevoer afneemt, verzwakt het botje en sterft het geleidelijk af.
Wat zijn de klachten?
Bij de ziekte van Kienböck krijgt u pijnklachten aan de achterzijde van de pols. In een verder gevorderd stadium kan een bewegingsbeperking ontstaan.
Diagnose
Tijdens een eerste gesprek bespreken we uw klachten en onderzoek ik uw pols. Hierbij bekijk ik welke pijnklachten en welke bewegingsbeperkingen u heeft. Ook laat ik röntgenfoto’s maken en eventueel een MRI scan. In een vroeg stadium van de ziekte is een röntgenfoto meestal normaal, maar kan met een MRI scan wel de diagnose worden gesteld. In latere stadia zijn afwijkingen vaak ook op de röntgenfoto zichtbaar.