Basaalcelcarcinoom

 

Wat is basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker; ruim 70% van de mensen met huidkanker heeft basaalcelcarcinoom. Het ontstaat meestal op vaak aan de zon blootgestelde delen van de huid. Basaalcelcarcinoom groeit erg langzaam, zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend. Een op de vijf à tien mensen in Nederland ontwikkelt in de loop van tijd een basaalcelcarcinoom. Vroeger werden basaalcelcarcinomen vooral gezien bij ouderen. Tegenwoordig komen basaalcelcarcinomen steeds vaker voor bij jongere mensen, al vanaf het 30e levensjaar. Dit komt door toename van blootstelling aan zonlicht.

 

Nodulair basaalcelcarcinoom

Het meest algemene type is het solide of nodulair basaalcelcarcinoom. Het is te herkennen aan een glazig knobbeltje, meestal in het gezicht, met kenmerkende bloedvaatjes erin. Als het knobbeltje groter wordt, ontstaat er een soort kratertje in waar vaak een korstje op komt. 

 

Oppervlakkig basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan ook oppervlakkig van karakter zijn. Het lijkt vaak op een eczeem- of schimmelplekje, maar het reageert niet op de daarvoor gebruikelijke behandeling. Oppervlakkige basaalcelcarcinomen worden relatief vaker op de romp gezien.

 

Sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom

Het sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom lijkt op het nodulair groeiende type, maar vaak is de grens tussen het tumortje en de normale huid niet goed te onderscheiden. Het type wordt ‘sprieterig’ genoemd omdat het in de huid kleine uitlopertjes vormt. Het lijkt qua vorm erg op een litteken. 

 

Wat is de oorzaak?

Basaalcelcarcinoom is vaak het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Bescherming tegen overmatige blootstelling aan de zon (ook zonnebanken!) is daarom van groot belang. 

 

Diagnose

Basaalcelcarcinoom is meestal goed herkenbaar en wordt vaak op het blote oog gesteld. Er wordt meestal weefselonderzoek gedaan om meer zekerheid te hebben over de diagnose en om de groeiwijze te bepalen. Dit laatste is van belang voor de te kiezen behandelvorm en de prognose. Weefselonderzoek kan met een huidbiopt, waarbij een klein hapje weefsel uit de huidafwijking wordt genomen, of met het compleet verwijderen van de huidafwijking waarbij ook meteen wordt bekeken of de snijranden tumorvrij zijn.