Skiduim

Heeft u vragen over een skiduim of overweegt u op termijn een ingreep? Als handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met een skiduim. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een skiduim?

​Bij een skiduim scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtsband die aan de binnenkant van de duim ligt. Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het onderste gewricht van de duim. Bij een beschadigde gewrichtsband kan het duimgewricht instabiel worden.

 

Wat is de oorzaak?

Een skiduim wordt meestal veroorzaakt door een ongeluk waarbij de duim hard opzij wordt getrokken. Bijvoorbeeld bij een val waarbij de duim achter een skistok blijft hangen. Ongeveer 10% van alle ski-ongelukken bestaat uit dit letsel, vandaar de naam skiduim. Maar ook bij andere sporten komt dit voor, zoals bij balsporten waarbij een bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim aankomt. Door de kracht op het gewricht beschadigt de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim. Soms verrekt de band alleen, soms scheurt de band gedeeltelijk of helemaal. En soms scheurt zelfs een botfragment mee.

 

Wat zijn de klachten?

Direct na het ongeval is de duim pijnlijk en gezwollen. De pijn zit vooral aan de binnenzijde van het gewricht. De beweeglijkheid en kracht van de duim zijn verminderd. Bij geen of onvoldoende behandeling kan gewricht instabiel worden. Dit kan leiden tot pijn en vervroegde slijtage van het kraakbeen.

 

Diagnose

Als u een ongeluk met uw duim heeft gehad, onderzoek ik eerst uw duim en probeer uw duim in verschillende posities te bewegen. Zo kan ik de stabiliteit van het duimgewricht bepalen. Daarnaast laat ik altijd een röntgenfoto maken om te kijken of ook sprake is van een botbreuk in de duim. Afhankelijk van de stabiliteit van het gewricht en/of aanwezigheid van een botbreuk bespreek ik met u de beste behandeling.