Behandeling melanoom
De behandeling (algemeen)
Een melanoom wordt door middel van een kleine operatie verwijderd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Als de diagnose duidelijk is na het wegsnijden van de plek, wordt doorgaan een 2e operatie gedaan. Dan wordt het litteken van de plek opnieuw ruim weggesneden (afhankelijk van het stadium 0.5, 1.0 of 2.0 cm marge), om meer zekerheid te hebben dat alle kwaadaardige cellen weg zijn.
Naast het operatief wegsnijden van het melanoom, is soms aanvullende therapie noodzakelijk. Dit is sterk afhankelijk van het type melanoom. Of, en welke vorm van aanvullende therapie noodzakelijk is, hoort u van uw behandelend dermatoloog of oncologisch chirurg. In het Diakonessenhuis werken wij nauw met elkaar samen.
Melanoom in het gezicht
Heeft u een melanoom in het gezicht, dan kan het dat u door uw dermatoloog doorgestuurd wordt naar een plastisch chirurg. Behalve het volledig verwijderen van de plek en het cosmetische aspect, is het dan ook erg belangrijk dat operatieve verwijdering van het melanoom geen blijvende functionele schade geeft. Bijvoorbeeld als het op een ooglid of lip zit. Een juiste, verfijnde operatietechniek is dan noodzakelijk voor een goed functioneel en cosmetisch resultaat. Samen met u bespreek ik de mogelijkheden en wat voor u de meeste geschikte operatie is.
Operatie melanoom
Een melanoom wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, in zijn geheel verwijderd. De snijranden worden onderzocht door de patholoog onder de microscoop of de randen ‘schoon’ zijn of dat er nog tumorcellen aanwezig zijn. Als de diagnose melanoom duidelijk is na het wegsnijden van de plek, wordt altijd op korte termijn opnieuw het litteken weer weggesneden, maar dan met een ruimere marge. Afhankelijk van het type melanoom is dit 0.5, 1.0 of 2.0 cm.
Als de wond te groot is, kan het zijn dat ik de wondranden niet netjes bij elkaar kan krijgen om te hechten. Dan is een reconstructie nodig om de wond te sluiten. Dit gebeurt door het losmaken en opschuiven van de huid naast de wond, een zogenaamde huidtranspositie, of door gebruik te maken van een huidtransplantatie. Hierbij wordt de wond gesloten met een stukje huid van een andere plek in het gezicht. Bijvoorbeeld huid voor of achter het oor of huid van de hals.